Asociația Caravana cu Medici a fost fondată în anul 2014 având ca scop acordarea de îngrijiri medicale în regim mobil pentru a crește accesibilitatea populatiei la servicii de sănătate. De asemenea, promovăm rolul efectuării testelor de screening și educăm populația să aibă grijă de sănătatea sa. Echipa de organizare deține experiența a peste 200 de caravane medicale realizate din 2014 și până în prezent și include filiale în București, Iași, Cluj, Brașov, Oradea. Eforturile CCM au fost concretizate în anul 2021, când a fost promulgată Legea Asistenței Medicale Mobile (text legislativ propus de echipa CCM), prin care s-a creat cadrul legal prin care medicii se pot deplasa în zone cu acces deficitar la servicii de sănătate și pot oferi servicii medicale.

Problema Abordată

Medicina românească este centrată pe spital, majoritatea cheltuielilor în sistemul de sănătate fiind în mediu spitalicesc, deși repartiția populației nu prezintă diferențe semnificative: 55,17% urban și 44,93% rural.

Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai grave și mai mari comparativ cu zona urbană unde se concentrează în prezent serviciile specializate.

Experiența de peste 10 ani în mediul rural și numărul mare de beneficiari direcți ne-au ajutat să înțelegem prăpastia majoră care se află intre medicina secolului al XXI-lea practicată în centrele universitare, clinicile mari și mare parte din populația României.

De multe ori este în zadar direcționarea unor fonduri către programe de screening dacă beneficiarul găsește cu greu posibilitatea de a plăti sau accesa un mijloc de transport către cel mai apropiat centru medical. Un exemplu concret este cel al screening-ului pentru cancerul de col uterin. Deși programul a debutat în 2013, România continuă să aibă cea mai mare prevalență a cancerului de col uterin din Europa.

Abordarea pe care o propunem este depistarea populației la risc și deplasarea noastră către ea pentru promovarea și acordarea de servicii de screening, evaluare și prevenție medicală primară.

Misiunea

În weekend reunim o echipă multi-disciplinară (20-30 de medici specialiști, rezidenți, studenți), în colaborare cu autoritățile locale. Evaluăm starea de sănătate a populației (între 50-100 de pacienți) din zona respectivă prin: consult clinic, analize bioumorale, electrocardiogramă, examene ecografice, consultații de specialitate: medicină internă, cardiologie, neurologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie, radiologie și imagistică medicală, pediatrie etc.

Caravana cu Medici își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.

Complementar caravanelor, sustinem cursuri de educatie medicala in scoli prin care sculptam mentalitatea tinerilor si formam o noua generatie cu principii solide bazate pe preventie

Viziunea

Accesibilitate

Banii publici sunt cheltuiți ineficient și toate progresele medicinei secolului al XXI-lea sunt inaccesibile unei mari populații (peste 40%). De aceea, o soluție la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de baza sunt aceste unități mobile – centrate pe patologiile cele mai frecvente (ex. patologia cardio-vasculară, cancerul de col uterin, hepatitele virale), pentru că pot oferi cu un randament mult mai mare servicii de prevenție medicală primară.

Eficienta

Caravanele pot funcționa complementar medicilor de familie, astfel încât să se creeze un filtru eficient în drumul pacienților către centrele mari (actualmente centrele de urgență și clinicile mari ajung să fie colmatate de probleme minore precum răcelile ce pot fi rezolvate/prevenite local). Caravana cu Medici luptă pentru echilibrarea balanței între accesul la servicii medicale de bază șieducație pentru sănătate între mediul rural și cel urban.

Retea Nationala

Ne dorim sa realizăm o rețea națională prin intermediul căreia medicii, asistenții medicali, asistenții sanitari, autoritățile locale să acorde periodic îngrijiri medicale și cursuri de educație pentru sănătate de care să beneficieze întreaga populație.