Misiunea Asociaţiei Caravana cu Medici

Proiectul Caravana cu Medici a venit ca o completare, o continuare a unui alt proiect coordonat de membrii fondatori în facultate. Am înțeles la momentul respectiv că ideea noastră de a dezvolta un program de prevenție în mediul rural are nevoie de o echipa stabilă, un statut juridic propiu.

Așa a luat naștere Asociația Caravana cu Medici, fondată în anul 2014 de către 5 medici rezidenți care au văzut lipsa marcată a serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa totală de educație medicală și mentalitatea total nepreventivă a românilor.

Experiența de 3 ani în mediul rural și numărul mare de beneficiari direcți ne-au ajutat să înțelegem prăpastia majoră care se află intre medicina secolului XXI practicată in centrele universitare, clinicile mari și mare parte din populația României.
De multe ori este în zadar direcționarea unor fonduri către programe de screening ( vezi screeningul cancerului de col uterin- Romania având cea mai mare prevalență a cancerului de col uterin din Europa „Institutul de Sănătate Publică”), dacă beneficiarul găsește cu greu posibilitatea de a plăti sau accesa un mijloc de transport către cel mai apropiat centru medical.
Abordarea pe care o propunem este depistarea populației la risc si deplasarea noastră către ei ( chiar la ei în sat) pentru promovarea si de ce nu acordarea serviciilor de prevenție medicală primară.

Un alt lucru important- este că mare parte din populația României prezintă mari carențe în ceea ce privește educația medicală. Toate acestea asociate unei mentalități lipsite de nevoia de prevenție medicală duce la rezultate dezastruoase cu o mortalitate si un grad de invaliditate mult peste cel al mediei țărilor europene. De-asemnea costurile financiare și umane necesare rezolvarii unor probleme medicale, detectate în stadii avansate sunt mult mai mari, uneori imposibile.
Banii publici sunt cheltuiți neeficient si toate progresele medicii secolului XXI sunt inaccesibile unei mari populații ( peste 40%). De aceea o solutie la imbunătățirea accesului la servicii medicale de baza sunt aceste unități mobile, centrate pe anume patologii, cele mai frecvente ( ex. Patologia cardio-vasculară, cancerul de col uterin, hepatitele virale), ce pot oferi, cu un randament mult mai mare, servicii de prevenție medicală primară.

Ele pot funcționa complementar medicinii de familie, astfel încât să se creeze un filtru eficient în drumul pacienților către centrele mari ( actulamente centrele de urgență si clinicile mari ajung să fie colmatate de probleme minore-raceli-ce pot fi rezolvate/ prevenite local).